Technological Evolution and Coffee Growers’ Perception of Environmental Quality in El Águila, Cauca Valley, Colombia
Main Article Content
Abstract
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Authors publishing work in this journal agree to the following conditions:
Authors retain copyright and assign first publication rights to the journal Frontera Norte (RFN), with the texts registered under an Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International Creative Commons license (CC BY-NC-ND 4.0), which allows third parties to use published material provided they give credit to the authors and acknowledge this journal as the first publisher.
They authorize the reproduction, publication, translation, communication, and transmission of their paper and all accompanying material, publicly and in any form and by any means; its public distribution in as many copies as required; and public communication thereof in any form, including making it available to the public through electronic means or any other technology, and solely for dissemination and scientific, cultural, and non-commercial purposes.
Authors may enter into further independent contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the paper published in this journal (for instance, to include it in an institutional repository or personal webpage, or publish it in a book), provided it is not for commercial purposes and they clearly state that the work was first published in Frontera Norte (RFN) [and add the corresponding bibliographical record: Author/s (Year). Title of paper. Frontera Norte, volume (number), pp. doi: xxxx].
To that end, authors must submit the form assigning ownership of first publication rights, duly completed and signed. This document is to be uploaded in PDF format as a complementary file on the OJS platform.
This work is released under an Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International Creative Commons license (CC BY-NC-ND 4.0)..
References
Alguacil, J. (1998). Calidad de vida y praxis urbana: nuevas iniciativas de gestión ciudadana en la periferia social de Madrid (Tesis doctoral). Universidad Complutense de Madrid, Facultad de Ciencias Políticas y Sociología, Madrid.
Amador, J., Calderón E., Caicedo E., Cano, G. y Vallejo, C. (2012). El mercado mundial del café y su impacto en Colombia. Borradores de economía, (710), 1-56.
Banco Mundial. (2008). Informe sobre el desarrollo mundial 2008: reseñas de políticas [archivo PDF]. Recuperado de http://siteresources.worldbank.org/INTWDR2008/Resources/2795087-1191440805557/4249101-1197050010958/04_ambiente.pdf
Bansart, A. (2009). Ecosocialismo. Caracas: Fundación Editorial el perro y la rana.
Baptista, P., Fernández, C., y Hernández, R. (2010). Metodología de la investigación. México: McGraw-Hill.
Barradas V., Cervantes J., Nava-Tabalada M.E. y Ruelas-Monjardín L.L. (2014). Importancia ambiental de los agroecosistemas cafetaleros bajo sombra en la zona central montañosa del estado de Veracruz, México. Revista Madera y Bosques, 20(3), 27-40.
Bericat, E. (1998). La integración de los métodos cuantitativo y cualitativo en la investigación social: Significado y medida. Barcelona: Ariel.
Departamento Nacional de Planeación. (2014). Bases para el Plan Nacional de Desarrollo 2014-2018 “Todos por un nuevo país” Capítulo X: crecimiento verde. Recuperado en: https://colaboracion.dnp.gov.co/CDT/PND/PND%202014-2018%20Tomo%202%20internet.pdf
Escobar, A. (2007). La invención del Tercer Mundo: construcción y deconstrucción del desarrollo. Caracas: Fundación Editorial el perro y la rana.
Federación Nacional de Cafeteros de Colombia. (s.f.). Guía ambiental para el sector cafetero. Colombia: Federación Nacional de Cafeteros de Colombia. Recuperado de:
http://www.federaciondecafeteros.org/caficultores/es/servicios_para_el_cafetero/documentacion/
Federación Nacional de Cafeteros (FNC) y Centro Nacional de Investigaciones de Café (CENICAFÉ). (2013). Manual del Cafetero colombiano: investigación y tecnología para la sostenibilidad de la caficultura. Bogotá: LEGIS.
Gómez-Cardona, S. (2012). Las tensiones de los mercados orgánicos para los caficultores colombianos. El caso del Valle del Cauca. Cuadernos de desarrollo rural, 9(68), 65-85.
Granada, H. (2002). Psicología ambiental. Barranquilla, Colombia: Uninorte.
Granada, H. (2007). Representaciones sociales de la calidad ambiental del hábitat urbano: el caso de Guadalajara de Buga Valle Colombia. Cali, Colombia: Universidad del Valle.
Granada, H., y Molina, C. (2015). Conocimiento y valoración de la calidad ambiental de la reserva forestal Bosque de Yotoco: Perspectiva psicoambiental. Psicología desde el Caribe, 32(3).
Granados R., Ledezma, R. y Picado, W. (2009). Territorio de coyotes, agroecosistemas y cambio tecnológico en una región cafetalera de Costa Rica. Revista Historia, (59-60), 119-165.
Gonzáles, A. A. (2015). Valoración de la sustentabilidad de los policultivos cafeteros del centro occidente y sur occidente colombiano. Universidad Tecnológica de Pereira, Pereira, Colombia. Recuperado de https://www.researchgate.net/profile/Alejandra_Gonzalez23/publication/282981082_Valoracion_de_la_sustentabilidad_de_los_policultivos_cafeteros_del_Centro_y_Sur_Occidente_Colombiano/links/5625839e08ae4d9e5c4bb701.pdf
Guhl, A. (2004). Café y cambio de paisaje en la zona cafetera colombiana entre 1970 y 1997. CENICAFÉ, 55(1), 29-44. Recuperado de: https://www.cenicafe.org/es/publications/arc055%2801%29029-044.pdf
Ley N° 48. Congreso de la República, Bogotá, Colombia, 3 de marzo de 1993.
Mamani, F. H. (2010). Buen Vivir/Vivir Bien. Filosofía, políticas, estrategias y experiencias regionales andinas. Lima: Jr. Carlos Arrieta 1049.
Marulanda, N., y Tancredi, F. (2010). De la innovación social a la política pública: Historias de éxito en América Latina y el Caribe. Santiago de Chile, Chile: Comisión Económica para América y el Caribe (CEPAL).
Ministerio de medio ambiente.(2017). Federación Nacional de Cafetaleros de Colombia. Guía ambiental para el sector cafetero. segunda edición. Recuperado de https://www.federaciondecafeteros.org/caficultores/es/servicios_para_el_cafetero/documentacion/
Nates, B., y Velásquez, P. (2009). Territorios en mutación Crisis cafetera, crisis del café. Cuadernos de Desarrollo Rural, 6(63), 11-33. Recuperado de http://revistas.javeriana.edu.co/index.php/desarrolloRural/article/view/1181
Parada, P. J. (2015). La cultura del trabajo en el campesinado cafetero colombiano: el caso de Caldas (Tesis doctoral). Universidad de Sevilla. Departamento de Antropología Social, Sevilla, España. Recuperado de https://idus.us.es/xmlui/handle/11441/39069
Reverón, C. A. (2009). Acción sin daño y reflexiones sobre prácticas de paz: Una aproximación desde la experiencia colombiana, Módulo 3 “Los daños en nombre del desarrollo: enfoques y perspectivas”. Bogotá, Colombia: Universidad Nacional.
Sen, A. (2000). Desarrollo como libertad. Madrid: Planeta.
Unidad Municipal de Asistencia Técnica Agropecuaria. (2012). Plan Agropecuario Municipal. El Águila, Colombia: Alcaldía Municipal de El Águila, Valle del Cauca.